Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ

Συνδυασμοί Κρασιού – Φαγητού

Προτάσεις συνδυασμού κρασιού-φαγητού με αφετηρία:

ΤΥΡΙΑ
Ζωηρά κρασιά και τα φινετσάτα ερυθρά μπορούν να συνδυαστούν με αρκετά κατσικίσια τυριά. Τα ζωηρά ερυθρά κρασιά με ισχυρές τανίνες ταιριάζουν με τα πολύ κρεμώδη, τα φρέσκα καθώς και με όλα τα λευκά τυριά. Τα ερυθρά κρασιά με ισχυρές τανίνες συνοδεύονται με σχετικά σκληρά, γλυκά και με χαμηλή οξύτητα τυριά. Τα μαλακά ερυθρά ταιριάζουν με σκληρά, γλυκά, με χαμηλή οξύτητα, φρουτώδη, παχιά και σχετικά ώριμα τυριά. Κόκκινα κρασιά συνδυάζονται πολύ όμορφα με αλμυρά τυριά με έντονη γεύση μπαχαρικών.

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Τα ερυθρά κρασιά συνοδεύονται με βραστά αλλαντικά. Κυρίως τα ερυθρά κρασιά μπορούν να συνδυαστούν με αλλαντικά πατέ, μορταδέλα και ζαμπόν καθώς και με λουκάνικα διάφορων ειδών.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Κάποια ελαφρά ερυθρά κρασιά μπορούν να συνοδέψουν ελαφρά ζυμαρικά με σάλτσες κρέατος και αλλαντικά ή μανιτάρια. Τα ερυθρά κρασιά συνδυάζονται άριστα με ταλιατέλες με μανιτάρια, τορτελίνι, και λαζάνια με κιμά.

ΨΑΡΙΑ
Τα αρωματικά ψάρια με λιπαρότητα του τηγανίσματος συνδυάζονται με αρκετά μαλακά ερυθρά. Τα ψάρια με πάρα πολύ λίπος και ψαρόσουπες συνδυάζονται με ελαφρά ερυθρά και ζωηρά κρασιά.

ΚΡΕΑΤΑ
Τα νέα ντελικάτα ερυθρά κρασιά συνδυάζονται με κυρίως με πουλερικά όπως και τα λεπτά ερυθρά κρασιά. Τα απαλά ερυθρά καθώς και μαλακά ερυθρά κρασιά συνδυάζονται με κόκκινα κρέατα. Τα ελαφρά ερυθρά κρασιά με φρουτώδη αρώματα συνδικάζονται με κρέατα σχάρας. Τα ερυθρά παλαιωμένα κρασιά ισχυρού χαρακτήρα, με δύναμη και ωριμότητα μπορούν να συνοδέψουν αψογά κόκορα κρασάτο, φραγκόκοτα, φασιανός, πάπια και χήνα. Τα δυνατά ερυθρά κρασιά με ισχυρή προσωπικότητα συνδυάζονται με ψητά κόκκινα κρέατα, μαγειρευτά και καρυκευμένα κρέατα, κρέατα με μανιτάρια ή τρούφα.

φράουλες, βατόμουρα → ερυθρά κρασιά
πεπόνι → γλυκό κρασί
δαμάσκηνα → ερυθρά γλυκά κρασιά
γλυκά, ξηροί καρποί → ερυθρά επιδόρπια και γλυκά κρασιά
γλυκά με σοκολάτα (που δύσκολα συνδυάζεται με κρασί) → γλυκά ερυθρά κρασιά

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ → Ζαμπόν, Ζυμαρικά με τυρί, Γαλοπούλα με δαμάσκηνα, Αρνάκι ψητό, Μοσχάρι κοκκινιστό (όχι ψητό στο φούρνο), Στιφάδο (λόγω της γλύκας των κρεμμυδιών), Τυριά (ρεγκάτο, τσένταρ, παρμεζάνα).

ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ → Κρέατα στη σούβλα, Χυμώδη ψητά κρέατα, Φτερωτό κυνήγι, Σαλιγκάρια με σάλτσα ντομάτας.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ → Φαγητά με ντομάτα (ακόμα και ψάρι), Συκώτι ή εντόσθια λεμονάτα, Κυνήγι, Αρνάκι, Κρέας ή κυνήγι με μανιτάρια (παλαιωμένο ξινόμαυρο), Τυριά (μανούρι, προβολόνε, παρμεζάνα, παλαιωμένη γκούντα, ένταμ).

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

CABERNET SAUVIGNON → μοσχαρίσιο φιλέτο, αρνί, λουκάνικα, μπριζόλες, κατσίκι, παλαιωμένο τσένταρ, παρμεζάνα, γκούντα.

MERLOT → τηγανιτά μπαρμπούνια, τόνος, μοσχαρίσιο φιλέτο, ψητό μοσχάρι, πάπια, φασιανός, κουνέλι, κρέας με σάλτσα από δαμάσκηνα

SYRAH → μπριζόλες, κατσίκι, χήνα, ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα, παλαιωμένο τσένταρ.

ΤΥΡΙΑ
Μαλακά έως ζωηρά λευκά κρασιά, πάντα ανάλογα με την οξύτητα και την αλμύρα του τυριού, μπορούν να συνοδέψουν φρέσκα, λευκά και κρεμώδη τυριά.
Τα ξηρά λευκά και ζωηρά κρασιά και μπορούν να συνδυαστούν με αρκετά κατσικίσια τυριά.

Τα πλούσια λευκά και ζωηρά κρασιά ακόμη ταιριάζουν με σκληρά, γλυκά, με χαμηλή οξύτητα, φρουτώδη, παχιά και σχετικά ώριμα τυριά.

Τα πλούσια λευκά κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι συνδυάζονται με ξηρά τυριά με έντονα αρώματα και γεύση.

Τα γλυκά λευκά κρασιά συνδυάζονται πολύ όμορφα με αλμυρά τυριά με έντονη γεύση μπαχαρικών.

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Τα λευκά, πολύ ζωηρά κρασιά συνδυάζονται με αλλαντικά αέρος.
Κυρίως τα λευκά κρασιά μπορούν να συνδυαστούν με αλλαντικά πατέ, μορταδέλα και ζαμπόν καθώς και με λουκάνικα διάφορων ειδών.

ΟΡΕΚΤΙΚΑ
Τα λευκά ξηρά, φρέσκα και ζωηρά κρασιά ταιριάζουν απολυτά με σαλάτες, τάρτες και πίτες χορταρικών.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Λευκά κρασιά ταιριάζουν απόλυτα με απαλά ζυμαρικά και γεμιστά ζυμαρικά με λαχανικά ή τυρί.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Τα λευκά ξηρά, νέα, αρωματικά και ζωηρά κρασιά συνδυάζονται με όλα τα οστρακοειδή.
Τα λευκά ξηρά, αρωματικά και σχετικά πλούσια κρασιά συνδυάζονται με όλα τα μαλακόστρακα (Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί κλπ).
Τα λευκά ξηρά, σχετικά μαλακά κρασιά συνδυάζονται με χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια.

ΨΑΡΙΑ
Για ψάρια με πολλές πρωτεΐνες χωρίς λίπος επιλέγονται λευκά ξηρά, σχετικά μαλακά κρασιά.
Για ψάρια με αρκετές πρωτεΐνες και ελάχιστο λίπος επιλέγονται λευκά λεπτά ξηρά κρασιά.
Τα αρωματικά ψάρια με λιπαρότητα του τηγανίσματος συνδυάζονται με λευκά ξηρά, αρωματικά και σχετικά μαλακά.
Τα ψάρια με αρκετές πρωτεΐνες και λίπος συνδυάζονται με λευκά ξηρά και πολύ ζωηρά κρασιά.
Τα ψάρια με λίγες πρωτεΐνες και πολύ λίπος συνοδεύονται άρτια με λευκά ξηρά, ζωηρά και λεπτά κρασιά.

ΚΡΕΑΤΑ
Τα πλούσια λευκά κρασιά συνδυάζονται με κυρίως με πουλερικά όπως και τα λεπτά λευκά ή λεπτά ερυθρά κρασιά.
Τα λευκά λιπαρά και πλούσια κρασιά, ίσως παλαιωμένα συνδυάζονται με κόκκινα κρέατα.

ροδάκινα → λευκά κρασιά
μοσχάτο σταφύλι → γλυκό κρασί από Μοσχάτο
πεπόνι → γλυκό κρασί
γλυκά, ξηροί καρποί → λευκά ή ερυθρά επιδόρπια και γλυκά κρασιά
γλυκά με λίγη ζάχαρη, με ξηρούς καρπούς και φρούτα → γλυκά λευκά κρασιά

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ

ΑΘΗΡΙ → Μαλάκια, Ψάρια, Λευκά κρέατα.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ → Ψάρια, Σολομός κ.λ.π. αντίστοιχα ψάρια, Αλμυρά ή ξινά εδέσματα, Ελαιόλαδο, Χαβιάρι, Τυριά (φέτα, μανούρι, τσένταρ, παλαιωμένη γκούντα).

ΒΗΛΑΝΑ → Ψάρια, Στρείδια, μύδια κ.λ.π., Λευκά κρέατα ελαφρά μαγειρεμένα, Λευκά κρέατα μαγειρεμένα με φρούτα, Πίτες όπως μυζηθρόπιτα, Τυριά (μπρι, γκούντα, ρεγκάτο, τσένταρ, κοπανιστή, ροκφόρ).

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ → Απεριτίφ, Σαλάτες, Θαλασσινά, Στρείδια, μύδια κ.λ.π., Αρωματικά μαγειρεμένα ψάρια, κοτόπουλο μαγειρεμένο με απαλές λευκές σάλτσες.

ΝΤΕΜΠΙΝΑ → Αλμυρά οστρακοειδή, Λεμονάτα πιάτα, Πέστροφα κ.λ.π. αντίστοιχα ψάρια, Στρείδια, μύδια κ.λ.π., Κινέζικα έντονα, Τυριά (έμενταλ, ρεγκάτο, κοπανιστή, γκοργκοτζόλα).Τα αφρώδη από Ντεμπίνα, με φρούτα ή γλυκά με φρούτα.

ΡΟΔΙΤΗΣ→ Ψάρια υπόγλυκης γεύσης, Χταπόδι, σουπιά, καλαμάρι κ.λ.π., Σολομός κ.λ.π. αντίστοιχα ψάρια (ο ορεινός ροδίτης μόνο), Λευκά κρέατα με γλυκές σάλτσες, Κρεμώδεις αλλά όχι πολύ λιπαρές σάλτσες (ο παλαιωμένος ροδίτης).

ΡΟΜΠΟΛΑ → Πολύπλοκες γεύσεις με ψάρια, Γαρίδες, καραβίδες,αστακοί κ.λ.π., Μπακαλιάρος κ.λ.π. αντίστοιχα ψάρια.

ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ → Αμυλούχα, Κηπευτικά (όχι ντομάτα), Μη λιπαρά ψάρια, Τόνος, Χταπόδι, σουπιά, καλαμάρι κ.λ.π., Κρέας βραστό, Κρέας μαγειρεμένο ελαφρά με λαχανικά, Κρέας χωρίς, ή με πολύ ελαφρές άσπρες σάλτσες, Κοτόπουλο χωρίς, ή με πολύ ελαφρές άσπρες σάλτσες, Ζαμπόν βραστό ή καπνιστό, Χοιρινό χωρίς ή με πολύ ελαφρές άσπρες σάλτσες.

CHARDONNAY → σολομός, καπνιστός σολομός, αστακός, κολοκύθα, σπανάκι, ντελικάτα λαχανικά σωτέ, ομελέτες με λαχανικά, μανιτάρια (άγρια) σε λευκές σάλτσες, λευκά κρέατα, χοιρινό με λευκές σάλτσες, σουφλέ τυριών, κάβουρας με μαγιονέζα, ψητό κοτόπουλο, γαλοπούλα ή χοιρινό, κοτόπουλο με σάλτσα μπάρμπεκιου, κρεμώδη τυριά με ξηρούς καρπούς, τσένταρ, γκούντα, βουτυράτες σάλτσες, ζυμαρικά με κρεμώδεις σάλτσες.

RIESLING → αστακό, κάβουρα, καπνιστό ψάρι, βραστό κοτόπουλο ή βοδινό, καμαμπέρ, γκούντα, προσιούτο, ζαμπόν, αρακά, αγκινάρα, βιετναμέζικη κουζίνα, σούσι.

SAUVIGNON BLANC → γαρίδες, καραβίδες, οστρακοειδή, κάβουρας, ψάρια, σαλάτες, σαλάτα κοτόπουλου, λαδερά, μελιτζάνα, σπαράγγια, μπρόκολο, αρακά, σπανάκι, κολοκύθια, λεπτά ορεκτικά, κόκκινες σάλτσες ντομάτας, κατσικίσιο τυρί, φέτα, προσιούτο, γεύσεις με κάρρυ, πικάντικη νοτιανατολική ασιατική κουζίνα, σούσι.

VIOGNIER → καπνιστό κοτόπουλο, αστακό, καπνιστά ψάρια, αγκινάρα, σπαράγγια, καρότα.

ΟΡΕΚΤΙΚΑ
Τα ροζέ κρασιά συνδυάζονται άριστα με διάφορες πίτες, πικάντικα ορεκτικά και παστά.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Ροζέ κρασιά ταιριάζουν απόλυτα με απαλά ζυμαρικά και γεμιστά ζυμαρικά με λαχανικά ή τυρί.
Τα ροζέ κρασιά μπορούν να συνοδέψουν ελαφρά ζυμαρικά με σάλτσες κρέατος και αλλαντικά ή μανιτάρια.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Τα ροζέ ξηρά, αρωματικά και σχετικά πλούσια κρασιά συνδυάζονται με όλα τα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί κλπ).
Τα ροζέ ξηρά, σχετικά μαλακά κρασιά συνδυάζονται με χταπόδια, σουπιές και καλαμαριά.

ΨΑΡΙΑ
Τα ψάρια με πάρα πολύ λίπος και ψαρόσουπες συνδυάζονται με ροζέ και ζωηρά κρασιά.

ΚΡΕΑΤΑ
Τα ροζέ ερυθρά κρασιά συνδυάζονται με κόκκινα κρέατα.