Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ

Στάδια Καλλιέργειας

grapes-press
nov-feb

Νοέμβρης – Φεβρουάριος
Κλάδεμα

Το κλήμα το φθινόπωρο αρχιζει να χάνει τα φύλλα του και τον Δεκέμβριο μπαίνει σε χειμερινή ανάπαυση. Ο αμπελουργός κατά το κλάδεμα των φυτών θα πρέπει να φροντίσει να αφήσει έναν ορισμένο αριθμό κληματίδων και ματιών, που θα εξασφαλίσουν αργότερα έναν σωστό αριθμό τσαμπιών ικανοποιητικού επιπέδου ωρίμανσης. Ταυτόχρονα ξεκινάει τη φθινοπωρινή-χειμερινή λίπανση των φυτών.

Μάρτιος
Προετοιμασία του εδάφους

Με τον πρώτο ανοιξιάτικο ήλιο ξεπροβάλλουν οι πρώτοι βλαστοί οι οποίοι θα είναι ευάλωτοι στις ανοιξιάτικες παγωνιές. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να γίνει η προετοιμασία της γης, δηλαδή να αφαιρεθούν οι πέτρες και τα αγριόχορτα και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί καθ’ όλο τον κύκλο ανάπτυξης του αμπελιού.

mar
apr

Απρίλιος
Πασσάλωμα

Η διαδικασία για το πασσάλωμα γίνεται με σκοπό την καλύτερη έκθεση του φυλλώματος στο φως του ήλιου.

Μάιος
Προστασία του Αμπελώνα

Ο Μάιος είναι ο μήνας στον οποίο καθαρίζονται οι αμπελώνες από την εξάπλωση των αγριόχορτων και γίνεται ένα ράντισμα με προϊόντα που στοχεύουν στην προστασία από ασθένειες και παράσιτα.

may
jul-aug

Ιούλιος – Αύγουστος
Αραίωμα και αντιπαρασιτικές θεραπείες

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αφαιρούνται τα τσαμπιά που υπερβαίνουν σε αριθμό εκείνα τα οποία προβλέπεται να έχουν μια καλή ωρίμανση. Τον Αύγουστο οι εργασίες για την φροντίδα του εδάφους διακόπτονται. Ωστόσο ο έλεγχος του αμπελιού παραμένει απαραίτητος μέχρι τον Σεπτέμβριο, αφού πάντα υπάρχουν οι κίνδυνοι ασθενειών.

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος
Τρύγος

Ο τρύγος είναι η φάση κατά την οποία συλλέγονται τα σταφύλια. Το σταφύλι πρέπει να τρυγηθεί όταν θα διαπιστωθεί η πλήρης ωρίμανσή του και όταν εκτιμηθεί η καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ των σακχάρων, των οξέων και των πολύφαινολών.

sep-oct